Sencha Hatsumidori
Årgang 2024
Japansk grøn te
Denne særlige Sencha Hatsumidori er fremstillet af Hatsumidori kultivaren og dyrkes i Uji af producenten Marukyu-Koyamaen. Sencha er Japans mest efterspurgte te, ca. 80% af te produceret i Japan er Sencha.
Vores Sencha Hatsumidori høstes, når bladene springer ud i begyndelsen af maj. Når bladene er klar til at blive høstet, indledes der et større stykke håndarbejde.
Bearbejdning
De friskplukkede blade bliver behandlet med varme i form af kraftig damp for at standse enzymerne, som forårsager oxidering. Denne proces siges at chokere bladene til at frembringe den helt specielle runde smag af tang, som karakteriserer japansk grøn te.
Den indledende dampproces gør, at man kan smage forskel på kinesisk og japansk grøn te. Japansk grøn te har en mere vegetabilsk, næsten græsagtig eller tanglignende smag, hvor kinesisk te har en mere nøddeagtig smag og en smag af ærteskal.
De dampede blade rulles på maskine ca. fire gange. Første og anden gang med tør varme, tredje og fjerde gang, mens bladene bliver nedkølet. Den sidste skånsomme tørringsfase sker ved 70°C i 15 minutter.
Teen gennemgår flere sorteringsfaser. De tørrede blade sorteres i hånden for kviste og små grene. Den sidste håndsortering finder sted ved øjets hjælp. Her inddeler man bladene efter farve, form og størrelse ved hjælp af en ”si”. Den anden og tredje sortering bliver foretaget i en vindtunnel, hvor de bedste blade vælges fra til vores Sencha Hatsumidori.
Umiddelbart efter bearbejdningen, bliver teen straks forseglet og opbevaret ved lav temperatur for at udvikle smag. Teen modnes indtil november, hvor det pakkes og sælges.
Smagsnoter
Farven på den bryggede te er en grønlig gylden farve. Afhængigt af vandtemperatur vil smagen være anderledes. Desto laver temperatur jo blødere bliver smagen. Ved at anvende højere temperatur vil teen blive mere astringerende og skarp i smagen.
Denne Sencha Hatsumidori er blandet med kabusecha for at give en delikat sødme og mild skarphed, som balancerer flot i forhold til hinanden.
De brugte teblade kan blandes med lidt soya sauce og spises som snak eller til et måltid.
Sæson: april-maj
Kultivar: Hatsumidori
Origin: Uji, Japan
Plukkestandard: 3 let åbnet blade
Elevation: 345 meters
Mængde: 4-8 g pr. 200 ml vand.
Vandtemperatur: 75 – 85°C.
-
- træk 70 – 85°C 30 sekunder
- træk 75°C 30 sekunder
- træk 85°C 60 sekunder
Karen Kromand Brun –
En dejlig rund te med noter af hav,tang +grønt
Fyldig i smagen
Superfin til sushi men kan fint nydes alene ?
Rasmus –
En lækker frisk te, med smagsnoter af tang, græs, spinat. Giver associationer til havet og forår. Efter 3. bryg kan tebladende med fordel spises, tilsat meget lidt mild soja (af god kvalitet) og genmai (japanske, brune, ristede ris).
– fra smagning 4. december 2017